Paskelbta:
2020.07.22
Dalintis:

Marger partneris, advokatas Augustinas Vaičiūnas „Info diena“ laidos reportaže komentavo Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 24 str. 7 d. atitikimą Konstitucijos 31 str. 5 d. įtvirtintam draudimui bausti antrą kartą už tą patį nusikaltimą.

Pasak Augustino, šiai dienai esanti situacija, kai asmeniui pilnai ir tinkamai įvykdžius už jo teisės pažeidimą paskirtą bausmę (nuobaudą) ir atlikus teisės vairuoti susigrąžinimo procedūras (pasitikrinus sveikatą, pabaigus papildomus mokymus ir perlaikius egzaminus) teisė vairuoti jam gali būti negrąžinta vadovaujantis Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 24 str. 7 d. nuostatomis, nedera su Konstitucijos 31 str. 5 d. įtvirtintu draudimu ne tik bausti, bet net teisti ar persekioti už iš esmės analogišką priešingą teisei poelgį.

Svarbu tai, jog skiriant nuobaudą už pakartotinį vairavimą esant neblaiviam, atsižvelgiant į konkrečios bylos aplinkybes, reportažo herojui buvo paskirtas tos pačios teisės, t. y. teisės vairuoti, bet ne kokios nors kitos teisės (pvz. laikyti, nešiotis ginklą savigynai) atėmimas. Pilnai ir tinkamai įvykdęs už padarytą teisės pažeidimą paskirtą teisės vairuoti atėmimą jis turi teisę ją atgauti.

Kviečiame žiūrėti visą reportažą nuo 1:30:40 čia.